Playing with feedback!

Heb je je ooit afgevraagd of er een efficiënte manier is om je golfspel te verbeteren? Ik heb het over verbeteringen die blijvend zijn en niet alleen aanwezig zijn op de driving range of sporadisch op de baan. Als dit zo is, dan kan de volgende informatie je helpen!

Vandaag wil ik het hebben over Feedback. Niet het commentaar dat je krijgt van je partner over het verkeerd inruimen van de vaatwasser, maar de feedback die je daadwerkelijk kunt krijgen tijdens het golfen. Heb je hier ooit over nagedacht? Waarom is feedback eigenlijk zo belangrijk?

Als we ons bewegingspatroon willen veranderen, hebben onze hersenen feedback nodig. Wat is het huidige bewegingspatroon, hoe voelt deze nieuwe beweging? Hoe ziet het eruit? Wat gebeurt er als ik het correct doe? Daarbij is het heel belangrijk dat dit nieuwe bewegingspatroon ook overeenkomt met jouw perceptie! (het huidige bewegingspatroon bestaat uit jouw perceptie).

Alles wat we als mens doen, doen we omdat we denken dat dit de juiste manier van handelen is. Dit betekent niet dat dit de enige manier is, of de juiste manier voor iedereen! Met feedback kunnen we een andere kijk of perceptie krijgen op de dingen die we doen. Laten we een voorbeeld geven om de zaken gemakkelijker te maken. (en gerelateerd aan golf). Eerst wil ik nog even uitleggen: Als je iets wilt leren, moet je de juiste feedback hebben. Je wilt iets bereiken, dat wat je hebt bereikt meet je af tegen hetgeen wat je zou willen bereiken, en daar kan je iets mee!

Tim is een golfer met een handicap van 38 en hij probeert beter te worden. Om dit doel te bereiken heeft hij anderen benaderd om zijn golfswing te verbeteren. De meeste mensen, waaronder zijn golfvriend (met een handicap van 16), vertelde Tim dat als hij consistent wil golfen, hij moet stoppen met het buigen van zijn linkerarm en deze recht moet houden tijdens de golfswing. Daarnaast moet hij meer draaien met zijn heupen. Dit zijn inderdaad veel voorkomende fouten die golfers maken en het ‘kan’ leiden tot inconsistent balcontact (hoeft niet). Tim is erg enthousiast om beter te worden en speelt nu golf met slechts één gedachte; Ik houd mijn linkerarm recht tijdens de backswing en meer met de heupen draaien.

Vanaf nu, als Tim gaat golfen, is hij eigenlijk alleen nog maar bezig met het recht houden van zijn linkerarm tijdens de golfswing, en het draaien van zijn heupen. Hij gebruikt zijn perception, awareness en ‘denkkracht’ om te zorgen dat tijdens zijn golfswing zijn linkerarm niet buigt, en dat hij meer met de heupen draait. Mijn vraag is: leidt dit daadwerkelijk tot beter balcontact, betere scores of een lagere handicap?

Het probleem in dit scenario is dat elke golfslag die Tim nu maakt met zijn nieuwe swing-gedachte, hij geen feedback ontvangt. Was mijn linkerarm recht tijdens mijn swing? Draaide ik mijn heupen genoeg? Ja of Nee? Tenzij Tim een videocamera meeneemt op de baan en elke swing filmt (dit is niet toegestaan tijdens kwalificatie- of toernooi rondes), weet hij niet of zijn arm recht was tijdens de swing, en ook niet of hij zijn heupen juist gedraaid heeft. Ik denk trouwens dat als je dit wel zou filmen, je nog steeds niet kan zien of je wel genoeg heupdraai maakt.. maar wat maakt het eigenlijk uit?

Dit betekent dat Tim geen idee heeft of zijn arm wel of niet recht was tijdens zijn backswing en ook heeft hij geen informatie over zijn heupdraai. Elke slag die hij maakt met zijn nieuwe swing gedachte is dus zonder de juiste feedback. Zonder ‘juiste’ feedback is er geen manier om nieuwe dingen te leren. Moet Tim nu gaan golfen met zijn nieuwe swing-gedachte in de hoop dat het ooit een keer allemaal op zijn plek valt?

Wat zijn de dingen waar je waardevolle feedback van krijgt? In golf is dit een moeilijk iets, maar als je de volgende zaken gaat begrijpen op een basisniveau, dan kan je dit gebruiken als feedback, om je golfspel te verbeteren.

🏌️‍♂️ Locatie van de slag op het clubblad (raak je de bal op de sweetspot ja of nee?)

🏌️‍♂️ Startrichting van de golfbal

🏌️‍♂️ Curve van de golfbal

🏌️‍♂️ Algemene vlucht van de bal (hoogte en traject)

Wil jij meer weten of hoe dit werkt? Boek dan een training bij Perception-Golf!