Spelen op de baan

Als golfer kun jij je hier waarschijnlijk wel in vinden;

Voordat je aan je golfronde begint ga je naar de driving range om in te slaan. Alle ballen gaan goed en je golf swing voelt goed aan, op naar de baan! Eenmaal op de baan gaat het niet lekker, je vind geen fairway meer en het lukt niet om de bal van een afstand op de green te slaan. Ik hoor je denken, hoe kan dat?! Het antwoord op deze vraag is niet simpel, en kan meerdere oorzaken hebben. Ik geef hieronder inzicht in wat ik denk dat hier gebeurt en hoe je dit kan oplossen.

De vraag is; Wat doe je op de range? 

Elke beweging die je in de wereld maakt vanuit de hersenen. Je wilt iets bereiken of uitvoeren (intentie), en daarom maakt je lichaam een ​​bepaalde beweging. Elke beweging die je maakt in de wereld wordt verwerkt in de hersenen ten opzichte van een bepaald punt. Bijvoorbeeld: Als je naar voren wilt lopen, zal je lichaam naar voren lopen ten opzichte van wat op dat moment voor jou naar voren is. (je brein weet dus ook wat links, rechts en achter is). Dit noem ik ‘spacial awareness’

Een ander voorbeeld; Je rijdt in de auto, en je moet linksaf slaan. Je hersenen vertellen je armen en handen om het stuur te bewegen om de bocht te maken. Je weet dus hoe je deze actie moet uitvoeren, laten we dit principe “Perceptie” noemen. Je hebt dus bij het uitvoeren van een actie een spacial awareness, en een perceptie van wat er moet gebeuren. De actie die volgt vanuit jouw perceptie en intentie (gekoppeld met spacial awareness).

Wat heeft dit met golf te maken denk je? Nou, als je een golfbal van punt A naar B wilt slaan denk ik dat dit proces ongeveer hetzelfde zal zijn. Dit betekent dat je hersenen je lichaam vertellen om een ​​bepaalde beweging uit te voeren om de golfbal naar het doel te slaan. Je brein moet dus weten waar de target is, en waar jij je begeeft. Bij het slaan van een golfbal moet er dus spacial awareness zijn over waar jij je op dat moment bevindt en waar het doelwit zich precies bevindt. Tijdens het uitvoeren van de golfswing zal jouw lichaam proberen om ten opzichte van jouw spacial & target awareness te gaan bewegen met als intentie om de bal naar je doel te slaan. Met andere woorden; Je lichaam zal een bepaalde beweging produceren vanuit jouw intentie, in verhouding tot je perceptie en spacial awareness. 

Als je op de golfbaan een bal naar je doel wilt slaan, moet je dus altijd een ‘target awareness’ hebben. Op de driving range kun je gewoon een balletje slaan, terwijl je een bepaalde beweging probeert te maken, en train je dit dus niet.

Laten we teruggaan naar de driving range-sessie; wat doe je eigenlijk op de range?

Optie 1; Je slaat de bal bewust naar een bepaald doel, het liefst met een bepaalde balvlucht (fade,draw – hoog-laag). Hiermee oefen je hoe jij de golfclub moet bewegen in de ruimte, in combinatie met je lichaamsbeweging en je ruimtelijke waarneming van jezelf en de target. (Je gebruikt dus jouw perceptie & intentie om tot een actie te komen)

Optie 2; Je bent aan het proberen om op een bepaalde manier je lichaam te bewegen tijdens je swing omdat je dat op YouTube hebt gezien, of omdat andere golfers zeggen dat het ‘zo’ moet. (Houd je hoofd stil tijdens het swingen, kijk niet omhoog of de beroemde houd je linkerarm gestrekt). Hiermee train je eigenlijk alleen je spieren om samen te trekken en te ontspannen in een bepaalde volgorde, in verhouding tot wat je wilt bereiken met je lichaam tijdens de swing. (Je bent dus bewust bezig met de actie om een golfbal te slaan, en je gebruikt geen perceptie & spacial-target awareness)

Als we teruggaan naar het voorbeeld van de auto. Denk je actief na over wat je armen en handen doen om de auto naar links te sturen, of wil je naar links en voert het lichaam deze actie automatisch uit? (handen grijpen het stuur op een bepaalde manier en de spieren in je onderarmen en handen/vingers voeren en bepaalde spierspanning & ontspanning uit). Stel je voor; Je wilt de trap aflopen, terwijl je actief nadenkt over waar je je voet moet plaatsen, wanneer je de juiste hoeveelheid tegendruk moet geven om je lichaam in balans te houden en wanneer je vervolgens weer je been moet strekken? Wat denk je dat er gaat gebeuren? 

Welke optie zal de meeste prestatiewinst opleveren tijdens het golfen?