No Second Serve!

Wanneer je tennis speelt, kun je altijd vertrouwen op de tweede service. Omdat dit het geval is, sla ik meestal bij het tennissen (wat niet zo vaak is overigens) mijn eerste service zo hard als ik kan. Dan kunnen er twee dingen gebeuren: het is een heel goede (en harde) service in het juiste vak, en ik eindig meestal met een ace, of ik sla de bal ver buiten het veld. Wanneer de eerste mislukt, ben ik gedwongen om een veilige service te slaan zodat de bal niet uitgaat. Soms zou ik willen dat deze tweede service ook bij golf werd gebruikt, maar dat is niet het geval. Dit feit maakt golf heel anders dan tennis en het volgende kan je verrassen en/of helpen om je beter voor te bereiden op een rondje golf.

Omdat golf geen tweede service heeft, moet je direct de goede slag slaan. We weten allemaal dat wanneer je een tweede bal slaat, deze meestal veel beter is dan de eerste. De uitdrukking ‘Any fool can hit a second shot’ wordt vaak gebruikt op de golfbaan! 

Wat wel het geval kan zijn is dat je door het missen van de eerste slag, waardevolle feedback hebt gekregen om aanpassingen te doen waardoor je tweede slag daardoor veel beter gaat! Als dat het geval is, dan is dat eigenlijk goed nieuws.

Wanneer je golf speelt op de baan, is er nooit een moment waarop je twee keer dezelfde slag maakt. Op hole 5 kan je bijvoorbeeld een wedge slag van 75 meter hebben naar de green, net zoals op hole 3, maar er is een andere vlag positie en waarschijnlijk een andere ligging en/of windomstandigheden. Bij golf heb je maar één kans om die slag te maken die je nodig hebt, en als je faalt, kun je het niet herstellen. Dit maakt het spel erg moeilijk en soms ook frustrerend.

Bij het spelen van een golfslag zijn er veel dingen die je moet doen ‘voordat’ je de slag uitvoert. Ik zal je meenemen in wat ik allemaal analyseer en bereken als ik een bal wil spelen naar de green:

Wat zijn de omstandigheden? (Wind, temperatuur). Waar is de vlag positie? Ben ik in een aanvalsmodus, of wil ik meer op safe spelen? Welke balvlucht wil ik spelen? Waar wil ik de bal laten landen (dit komt in het spel als je dicht bij de green bent) Hoe is mijn ligging? (dit is één van de meest niet opgemerkte zaken door veel golfers denk ik). Hoe de bal ligt op het gras bepaalt zo veel van de mogelijkheden die je hebt. Een slechte ligging kan beperkte opties hebben in spin rate, mogelijkheid van een solide slag en je zou zelfs moeite kunnen hebben om de bal überhaupt fatsoenlijk in de lucht te krijgen.

Na het uitvoeren van de slag kan ik niets meer veranderen aan mijn beslissing voordat ik deze slag maakte. (dus je kunt maar beter een goede beslissing hebben gemaakt!). Het enige wat ik kan doen is evalueren wat ik heb gedaan, hoe de uitvoering was, en misschien mijn beslissingen veranderen voor een soortgelijke slag in de toekomst. Ik gebruik dus belangrijke feedback om te leren van wat ik heb gedaan.

Dus hoe oefen je hiervoor eigenlijk? De meeste golfers gaan naar de driving range en slaan gewoon ballen het veld in … Maar dit is nooit het geval bij het spelen van golf! Als je een spel speelt waarbij je maar één kans hebt om een goede beslissing te nemen en een goede slag te slaan, moet je misschien ook oefenen om alleen deze ene optie te hebben!

Hoe kun je dit doen? Bij het oefenen van je korte spel, speel je slechts één slag!. Je speelt dus 1 bal, vanaf een ligging die ‘random’ is door de bal te droppen. Daarna kies je de slag die je wilt spelen met de club die je voor ogen hebt, en dan speel je de bal. De volgende slag herhaal je dit proces vanaf een andere plek naar een andere target. Belangrijke zaken zijn: Hoe is de ligging? Waar wil ik de bal laten landen, met welke hoogte? Hoe gaat de bal rollen nadat hij op de green is geland? Als je merkt dat je een goede uitvoering hebt gehad, maar de keuze vooraf was verkeerd, dan kan je deze feedback gebruiken/opslaan om betere keuzes te maken in de toekomst!

Op de driving range kan dit wat moeilijker zijn, maar je kunt jezelf uitdagen om het realistischer te maken. Kies één doelwit, doe alles wat je normaal zou doen op de baan en voer dan de slag uit. Als je het doelwit niet raakt, laat je dan niet verleiden om deze slag opnieuw te slaan, maar kies een volledig andere slag en herhaal dezelfde procedure. Het aller beste is natuurlijk om op een driving range vanaf het gras te slaan, echter hebben niet alle golfbanen deze optie!

Ik denk dat als je meer gaat oefenen op deze manier, je betere vaardigheden zult hebben om golf op de baan te spelen waar je geen tweede service hebt!