Drive for show, Putt for Dough!

De beroemde golfer Bobby Locke zei ooit: Drive for show, putt for Dough! Bobby Locke was een zeer succesvolle Zuid-Afrikaanse golfprofessional. Hij was bijzonder goed in putten. Zijn uitspraak is erg beroemd geworden en wordt door velen gebruikt om aan te geven dat putten het belangrijkste is om goed te scoren in een golfronde. Als je erover nadenkt, is een drive van 300 yards één slag, maar een putt van 1 meter is ook één slag…

Een tijdje terug kwam een coach cliënt naar mij toe voor hulp met putten.. Hij vertelde me dat zijn putten echt niet goed gingen en dat dit hem gek maakte. 

Dit is wat er in de sessie gebeurde: Ik had een putt voor hem klaargezet vanaf 1,5 meter en vroeg hem om in detail uit te leggen wat voor een denkproces hij had, en wat hij allemaal moest doen om deze putt te maken. Zijn antwoord was ergens tussen de 4 en 5 minuten lang, en hij beschreef tot in de puntjes alle dingen waar hij mee bezig was zodat hij deze putt kon maken.

Daarna stelde ik deze vraag: ‘Wat moet er eigenlijk echt gebeuren om deze putt te holen?’

Hij keek me aan en antwoordde: Dat heb ik je net verteld!? Ik herhaalde de vraag nog een keer… Hij was licht geïrriteerd, maar nadat ik de vraag weer had gesteld ging hij anders denken en zijn antwoord was; Ja dat balletje moet de juiste richting op rollen.

Ah, zei ik… En wat nog meer? Ja hij moet ook de juiste snelheid hebben. Nu waren we bij de kern van wat er moest gebeuren.

Toen drong het tot hem door… Het lijstje wat hij in zijn hoofd had waren de dingen die hem verteld waren om te doen om een succesvolle putter te zijn. Of het nu door een golfprofessional was, YouTube-instructievideo’s, zijn medespelers met lagere handicaps, of misschien had hij deze dingen zelf bedacht. Hoe dan ook, er waren zoveel dingen die hij moest afvinken tijdens zijn setup, en tijdens de putt beweging, dat hij totaal niet bezig was met de belangrijkste zaken!

Ik legde hem uit dat het allerbelangrijkste om een putt te maken is dat het slagvlak van je putter bij impact recht staat ten opzichte van waar je wilt dat de bal begint te rollen, en dat je de juiste snelheid mee geeft. That’s it…

‘Maar al die dingen die ik de afgelopen maanden heb getraind dan?’ (Hij refereerde aan zijn afvinklijstje). Ja zei ik, deze dingen kunnen bijdragen aan een constante putt stroke, en het is zeker handig als je op de juiste manier gaat staan, maar het is geen absolute must. (en ik denk ook dat je niet elke dag hetzelfde staat). 

Maar ik doe al deze dingen, en ze dragen niets bij? Ik zei, nou ja, ik zou niet zeggen helemaal niets, maar je kunt eigenlijk op één been staan, met één hand putten en als je dan een slag maakt waarbij het clubblad bij impact recht staat op het midden van de hole, dan maak je de putt. (tenzij je het echt heel hard slaat, of juist te zacht natuurlijk). Hij ging dit uiteraard proberen, en nadat hij 5 ballen achter elkaar in de hole speelde op 1 been, met 1 hand, keek hij me aan en begon te lachen. ‘Dit is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk?!’

Mijn tips voor jou om een goede putter te worden:

🏌️‍♂️ Weet waar het clubblad gericht is bij impact 

🏌️‍♂️ Weet welke snelheid de bal nodig heeft 

🏌️‍♂️ Raak de bal op het sweetspot tijdens het putten 

🏌️‍♂️ Gebruik een comfortabele grip en setup die je in staat stelt om consistent punt 1, 2 & 3 uit te voeren!

Bovenstaande punten zal je moeten gaan trainen, waarbij je de juiste feedback gebruikt!