Golf Digest – Wyndham Clark

“Stop playing swing, start playing golf”

Wyndham Clark, vorig jaar winnaar van het U.S. Open, en Wells Fargo, en dit jaar winnaar van het AT&T National op Pebble Beach (met een rondje van 60 slagen!). Hij schreef vorig jaar voor Golf Digest een artikel met een interessante titel. 

“Stop playing swing, start playing golf’

Naar aanleiding van deze titel, dacht ik meteen, hier moet ik een blog over schrijven.

Wyndham Clark vertelt dat hij als golfer begon zoals hij alle andere sporten deed… Niet teveel nadenken, op gevoel spelen en ontdekken wat hij moet doen om de bal te krijgen waar hij hem wilt. Uiteraard moest hij, om beter te worden, wel aan zijn ‘techniek’ werken en is toen verschillende swingcoaches gaan opzoeken. Fanatiek zoals hij is, werkte hij hard aan zijn techniek, en dat leverde hem steeds slechtere resultaten op. De reden hiervan, zegt hij, is dat hij zoveel met zijn posities en perfecte techniek bezig was, dat hij helemaal niet meer gebruik maakte van zijn natuurlijke talent om een golfbal te slaan. Hij was eigenlijk alleen nog maar bezig met zijn lichamelijke actie, en niet meer zoveel met hoe hij die bal wilde slaan. Hij zegt dat hij de eerste seizoenen op tour veel lager had kunnen scoren, maar dat daardoor niet gebeurde. 

Daarna is hij daarvan afgestapt om weer terug te gaan naar zijn eigen ‘talent’. Na deze overstap zijn de resultaten enorm verbeterd en het succes wat hij nu heeft kwam steeds een stapje dichterbij voor hem. Hij sluit zijn pleidooi af met: 

‘The golf swing is no different than any other athletic motion, it’s already in you’. 

Wat zou hij eigenlijk hiermee bedoelen? Als je gaat kijken naar beweging in verschillende sporten, dan gaat het erom dat je lichaam functioneel beweegt, om te bereiken wat je wilt. Dat wil zeggen; als jij een tennisbal met topspin links achter in het veld wilt slaan, dan moet het racket op de juiste manier naar de bal toe bewegen. (in de juiste stand, met de juiste snelheid & in de juiste richting). Hierbij is je intentie het slaan van die tennisbal, en dan zorgt jouw lichaam ervoor dat het racket op die plek komt. Daarbij ligt de focus op wat je wilt bereiken met het tennisracket, en niet (alleen maar) op wat je met het lichaam wilt/moet doen. Het is dus altijd gekoppeld met elkaar, en niet los van elkaar.

Als je het nog simpeler maakt, en we vergelijken het met het gooien van een bal, dan ben je tijdens het gooien van de bal alleen maar bezig met je target! (en totaal niet bezig met welke lichaamsdelen wat moeten doen).

Nou wordt iemand niet geboren met een goede golfswing, althans weinig mensen.. Sommige hebben dat wel, en dat heeft te maken met hun atletisch vermogen en een heel goed inbeeldingsvermogen van wat er moet gebeuren in de golfswing / wat de golfclub moet doen om een golfbal te slaan. 

Hoe ga je dan wel te werk? Wat is dat dan, dat Wyndham Clark zegt dat de golf swing beweging al in je zit? 

Ik denk dat het hier gaat om het feit dat jij als persoon (mits er ernstige verstoringen zijn in je bewegingsapparaat, of andere problemen zoals hernia etc) alle bewegingen die nodig zijn in golf al zou kunnen maken, maar dat je dit nu nog niet doet. Om er voor te zorgen dat je die bewegingen wel gaat maken, moet je dit aanleren. En in het aanleren daar zit nou juist het belangrijkste stuk. 

Belangrijk is dat je tijdens het aanleren van de juiste bewegingen voor een goede golfswing,  je dit leert in de context van het slaan van een golfbal. (en dus met als doel een golfclub in de ruimte op de juiste manier bewegen). Denk aan het leren fietsen als kind, dit kan je alleen maar doen als je ook echt op een fiets zit (eventueel met zijwieltjes), maar je leert nooit fietsen zonder daadwerkelijk ‘te fietsen’.

Nou denk je misschien, ja maar ik sta toch mijn swingbeweging te trainen op de driving range zoals iedereen doet? Dus dat doe ik dan toch al? Het probleem ligt hem hier in dat je op de driving range al heel snel alleen maar bezig bent met je lichaam, en niet met de golfbal, golfclub en/of de target. (Je slaat meestal gewoon de richting in waar de vierkante range mat naar toe ligt, of ‘gewoon vooruit’). Dit is te weinig input als je een beweging wilt trainen waarmee je uiteindelijk een golfbal de juiste richting op wilt gaan slaan.

Op de juiste manier trainen/oefenen is heel erg belangrijk bij een sport. Zeker bij golfen, waar de moeilijkheidsgraad enorm hoog is. Het kan al bij iets kleins beginnen zoals het neerzetten van een poortje (op zo’n 1,5 tot 2 meter voor je) waar je de bal doorheen moet slaan.

Wil jij beter gaan trainen/oefenen als golfer? Wil jij meer informatie over bovenstaande tekst? Neem dan gerust contact met mij op zodat ik je kan helpen een betere golfer te worden!

Succes op de golfbaan!